Champagnens dag



 Fredag igen.

Så skönt.

Känner mig som en urvriden disktrasa, så tankeverksamheten är inte på topp.

Idag är det internationella champagnedagen. Så ett glas champagne hade såklart suttit fint. Fast äkta champagne har jag nog faktiskt aldrig druckit. Men mousserande vin är jag förtjust i, det finns många olika sorter som är väldigt goda.

Bubblorna i champagnen kommer av att man tillsätter jäst och socker till ett stilla vin och låter det jäsa i flaskan.

Det är bara i området Champagne som man får kalla mousserande vin för champagne. Distriktet ligger i norra Frankrike och druvorna mognar knappt då det är ganska kallt där. Det gör att syrahalten blir hög och vinet väldigt friskt. Där är också en speciell jordmän som ger champagnen sin speciella mineralkaraktär.

Det finns väldigt mycket mer att berätta om champagne men det får bli en annan gång. När jag känner mig piggare.....

Tack för idag.

Kommentarer